Gedragsregels Veldtoerfietsen

Hieronder volgen enkele gedragsregels voor het veldtoerfietsen zoals afgesproken in het Regionaal Overleg Noord-Oost Twente. Lees ze nauwkeurig en neem ze ter harte.

  1. Stel je op de hoogte van de afspraken die met boseigenaren of -beheerders zijn gemaakt en hou je daaraan.
  2. Veldtoerfietsen is als regel alleen toegestaan op openbare (zand)wegen en fietspaden. Wandelpaden blijven dus verboden terrein! Verenigingen mogen hiervan alleen afwijken als hiervoor goedkeuring is verkregen.
  3. Houd rekening met andere natuurliefhebbers en schreeuw niet bij het naderen van een andere fietser of wandelaar. Op iedere fiets hoort een bel, ook op een ATB!
  4. Gooi geen papier of ander afval in het bos, maar neem het mee naar huis.
  5. Fiets in kleine groepen en zorg voor een goede begeleiding van nieuwkomers.
  6. Fiets op verantwoorde wijze. Haal alleen in op plaatsen die voldoende ruimte bieden en geef een duidelijk en fatsoenlijk belsignaal. Respecteer de andere bospadgebruikers.
  7. Het is niet verplicht, maar het dragen van een helm is bij deze activiteit in ieder geval wel verstandig.
  8. Wees sportief en schrijf je in wanneer je mee wilt doen aan een veldfietstocht. Zwartrijden wordt door niemand gewaardeerd. Bovendien ben je als zwartrijder niet verzekerd en loop je dus grote risico’s als er wat gebeurt.
  9. Denk aan het imago van onze sport: een verantwoord rijgedrag komt niet alleen de veiligheid ten goede, maar ook het imago van de veldtoerfietser in het algemeen en natuurlijk ook de relatie van je vereniging met de bosbeheerders.
  10. Laat de controle op goed gedrag niet alleen aan anderen over maar meld wangedrag aan de organiserende vereniging. Het gaat in de eerste plaats om de natuur, maar ook om de toekomst van je eigen fietsplezier!

 

RTC Twente Denekamp
OWC Oldenzaal
RTC Hengelo
EWV Het Oosten Enschede
ATV Ruiten Drie Almelo
WTC Tubbergen
WTC Geesteren
HTFC Haaksbergen
WV Lonneker
DFC “De Twickeltrappers”
Wielerclub Zenderen
IJsclub De Lutte
Losserse Wielerclub

Staatsbosbeheer
Stichting Landschap en Natuur Overijssel
Natuurmonumenten
Particuliere terreinbeheerders